Prijedlog pristupu intonacijsko-ritamskoj problematici u skladbama iz zbirke Sacrae cantiones skladatelja Ivana Lukačića

prof. dr. sc. Davorka Radica
Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Sumirajući najvažnije glazbene značajke skladbi iz Sacrae cantiones (1620.), jedine sačuvane zbirke hrvatskog skladatelja Ivana Lukačića (oko 1585. - 1648.), u radu će se apostrofirati moguća putanja upoznavanja današnjih (mladih) glazbenika s jednim aspektom stare hrvatske glazbe, i to u konkretnom pristupu intonacijsko-ritamskoj problematici odabranih fragmenata i cjelovitih skladbi iz spomenute zbirke. Pristup će se odlikovati ne samo uobičajenim uvidom u najvažnije melodijske, harmonijske, ritamsko-metarske i oblikovne značajke skladbi nego će se voditi svojevrsnom glazbenom didaktičnošću pri upoznavanju s Lukačićevom glazbom, uzimajući u obzir redoslijed koji najprije podrazumijeva susret s onim što je za današnjega glazbenika tipično i razumljivo, a potom s onim što se odmiče od današnjeg vremena te pred glazbenika suočenog sa starom partiturom postavlja veće misaone i emocionalne zahtjeve.


Davorka Radica diplomirala je 1995. godine je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, na Odsjeku za kompoziciju i glazbenu teoriju. Na istoj je ustanovi magistrirala 2002. godine te doktorirala na Odsjeku za muzikologiju 2006. godine. Nastavnu djelatnost započela je 1996. godine kao asistentica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Od 2001. godine zaposlena je na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Predstojnica je i redovita profesorica Odsjeka za glazbenu teoriju i kompoziciju, voditeljica doktorskog studija te članica uredništva časopisâ Theoria i Bašćinski glasi. S radovima iz područja glazbene teorije i glazbene pedagogije sudjelovala je na brojnim domaćim i inozemnim simpozijima, a učenje glazbenog jezika kao fokusa nastave solfeggia, u središtu je njezinog znanstvenog interesa. Autorica je brojnih znanstvenih radova i dviju znanstvenih knjiga. Dobitnica je nagrade HAZU-a za knjigu Ritamska komponenta glazbe 20. stoljeća (2011.). Članica je Hrvatskoga društva glazbenih teoretičara i Hrvatskoga muzikološkog društva.